Uručeni ugovori za subvencionisanje investicionog održavanja u stambenim zgradama

Ugovore za subvencionisanje radova na investicionom održavanju stambenih zgrada uručila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski predsednicima skupština stanara u Gradskoj kući.

Na konkursu koji je raspisao grad uslove je ispunilo 39 stambenih zajednica, a najviše zahteva odnosilo se na saniranje krovova, popravku liftova i uređenje fasada. Konkursom je predviđeno da Grad sufinansira trećinu potrebnih sredstava, ali najviše do milion dinara, dok preostali iznos obezbeđuju stambene zajednice.

Profesionalni upravnik zgrada Slobodan Jakovljević kazao je da su uslovi koje je Grad propisao konkursom za dobijanje subvencija pojednostavljeni i da je olakšano prikupljanje dokumentacije, što je, kako kaže za svaku pohvalu. Ja sam konkurisao za 9 zgrada u kojima sam upravnik, subvencije su odobrene za 8 zgrada koje su imale urednu dokumentaciju i to najviše za sanaciju krovova, ali i za liftove i fasade kaže Jakovljević.

Predsednica skupštine stanara iz Niške Banje Zorica Đorđević rekla je da je njena zgrada u ulici Srpskih junaka na ulazu u Banju i pošto je fasada u veoma lošem stanju javili su se na konkurs kako bi je uz finansijsku pomoć grada obnovili. U Niškoj Banji dosta je domaćinstava u kojima dominantno žive penzioneri sa primanjima nedovoljnim da mogu sami da održavaju objekte u kojima žive i za sve njih ova pomoć je dragocena, navela je Đorđević.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski zahvalila je svim predsednicima skupština stanara i stambenim zajednicama na učešću na konkursu. Grad je ovim konkursom želeo da pomogne svojim sugrađanima da poprave ono što je neophodno u njihovim zgradama, poručila je gradonačelnica Niša i navela da je dosta zgrada konkurisalo, ali je uslove ispunilo 39 i to 33 iz Gradske opštine Medijana, 3 iz Gradske opštine Palilula i po jedna iz gradskih opština Pantelej, Crveni krst i Niška Banja.

Kako je Grad za tu namenu opredelio 30 miliona dinara, a do sada je utrošeno 10 miliona, Sotirovski je pozvala skupštine stanara koje se sada nisu prijavile da to učine jer će konkurs biti otvoren do utroška i preostalih 20 miliona dinara.

www.ni.rs