Svečana akademija povodom gradske slave održana na Medijani

Povodom slave grada Niša Sveti car Konstantin i carica Jelena, u prisustvu visokih zvanica i gostiju, održana je svečana akademija na mestu zadužbine Konstantina, arheološkom nalazištu Medijana, koje je posle 10 godina otvoreno i uređeno.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski poručila je da Medijana nije samo mesto koje će obilaziti turisti i da će njeno uređenje biti nastavljeno. Medijanu ćemo sa arheolozima, istoričarima, filolozima, teolozima, filozofima i vizantolozima, naučnicima iz svih oblasti i dalje da istražujemo kako bi u narednom koraku ona postala arheološki centar za istraživanja i prezentaciju novih saznanja i rezultata gde će raditi i boraviti ljudi od struke, rekla je Sotirovski.

Ona je navela da na dan gradske slave iznova otvaramo istorijske čitanke a da je mir danas hrabrost i to je ono što se računa! Vojna neutralnost, nezavisnost i sloboda su naš izbor, a oslonac u ovim teškim vremenima nam je poštovanje međunarodnog prava i narodno jedinstvo i solidarnost. Moramo da se sabiramo, a ne da se delimo, zato nam je i potreban sveopšti pokret sa svima koji razumeju reči mir, opstanak, otadžbina i država, poručila je gradonačelnica Niša.

Njegovo Preosveštensto Episkop niški Arsenije govoreći o delu cara Konstantina i carice Jelene rekao je da je uvek veliki izazov kad treba nešto reći o ličnostima koje su učinile tako velika dela. Car Konstantin jedno je od ključnih imena hrišćanstva, prvi u Evropi je prihvatio do tada progoeno hrišćanstvo i bio je njegov zaštitnik, rekao je Episkop niški.

Povodom gradske slave izvedena je predstava Narodnog pozorišta u Nišu „Čiji si ti, mali narode srpski?“ u režiji Spasoja Ž Milovanovića kao i prigodan kulturno-umetnički program uz učešće niških umetnika i stvaralaca.

www.ni.rs