Pušten u rad gasni interkonektor kod Niša

Gasni interkonektor Srbija-Bugarska pušten je juče u rad u merno-regulacionoj stanici u Trupalu kraj Niša, što je ocenjeno kao veliki dan za Srbiju, region i Niš.

Svečanosti povodom početka rada interkonektora prisustvovali su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev, predsednik Republike Bugarske Rumen Radev i ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre, koji su pritiskom na dugme na ekranu simbilično pustili u rad interkonektor.

Izgradnja gasovoda dužine 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 meseci. Ukupna dužina gasovoda je 170 kilometara, dok je ukupna vrednost radova 85,5 miliona evra.Projekat je finansiran delom kroz bezpovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evraka. Republika Srbija je za ovaj projekat idvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se na svečanosti samo kratko obratio okupljenima, poželeo dobrodošlicu i istakao da izgradnja gasovoda predstavlja pobedu. U prethodne 4 godine urađeno je više za gasne interkonekcije, nego što je urađeno u prethodnih 70 godina, kazao je Vučić, dok je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je današnji dan predstavila velikim danom za odnose Srbije, Bugarske i Azerbejdžana. Dodala je da je ovaj gasni interkonektor od izuzetnog značaja za dalju gasifikaciju Srbije, pre svega Niša, Pirota i Bele Palanke.

Predsednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev je naglasio da će Srbija biti deveta zemlja u koju Azerbejdžan izvozi gas i da su pouzdani saradnici.

Svečanoj ceremoniji prisustvovao je i predsednik Republike Bugarske Rumen Radev koji je ovom prilikok naglasio da je ovaj gasovod simbol uspešne i plodonosne saradnje Srbije, Bugarske i Azerbejdžana koja vodi ka sigurnom rastu.

Emanuel Žiofre, ambasador EU u Srbiji je istakao da se gasovodom Srbija povezuje sa Bugarskom i Evropom. Gasovod omogućava da se eliminišu zagađivači poput uglja.

www.ni.rs