Predstavnici Roma iz Hrvatske posetili Kulturni centar Roma u Nišu

Članovi Romskog nacionalnog veća Hrvatske, grada Zagreba sastali su se sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski i njenim saradnicima u Gradskoj kući zajedno sa predstavnicima Nacionalnog saveta Roma Srbije i Romskog kulturnog centra u Nišu.

Na sastanku su razmenjena iskustva i primeri dobre prakse. Članovi Romskog nacionalnog veća sa sedištem u Zagrebu su posebno bili zainteresovani na koji način Grad sarađuje sa pripadnicima romske zajednice u Nišu i šta Grad čini kako bi članovi ove zajednice bili ravnopravno uključeni u društveni život ali i rešavanju svakodnevnih problema.

Gradonačelnica Sotirovski je istakla da se posebna pažnja poklanja uređenju romskih naselja i da se kroz Gradski karavan sa njima razgovara o prioritetima u rešavanju problema sa kojima se sreću.

Sotirovski je istakla posebnu podršku pripadnicima romske nacionalnosti pri zapošljavanju kao i stipendiranje mladih Roma, srednjoškolaca i studenata. Ovaj broj se stalno povećava, a to znači da je Grad mlade Rome na pravi način motivisao da se obrazuju i budu korisni zajednici.

U sklopu posete, održan je radni sastanak delegacije iz Hrvatske sa rukovodstvom Romskog kulturnog centra Niš. Direktor centra Svetislav Jovanović je istakao da je dogovorena konkretna saradnja iz oblasti kulture između Roma iz Srbije i Hrvatske.

www.ni.rs