„Ponovo radi pozorište“

Na inicijativu meštana Gornje Toponice, uz veliko angažovanje Gradske opštine Crveni Krst i grada Niša, ali i grupe mladih ljudi iz ovog sela, posle desetak godina pauze sinoć je ponovo blistalo amatersko pozorište „Radisav Dimitrijević – Boki“.

Više decenija, pokrenuto od strane glumca Narodnog pozorišta u Nišu Radisava Dimitrijevića, čije ime i nosi, uspešno je radilo ovo amatersko pozorište, na zadovoljstvo meštana Gornje Toponice i okolnih mesta.

Nakon desetak godina pauze, zbog nepostojanja adekvatnih uslova, renovirane su prostorije i sala Doma kulture, u kojoj je sinoć, svečano otvaranje, „ukrasila“ monodrama „Kad se zavese spuste“ u izvođenju profesionalne glumice Milice Dimitrijević.

Bila je to jedna topla i iskrena priča o ljudskosti, čovekoljublju i ljubavi prema glumi i teatru grandiozne filmske i pozorišne dive srpskog i jugoslovenskog glumišta Radmile Savićević, rođene u Kruševcu daleke 1926. godine. Inače, njena karijera počela je 1946. a od 1956. godine radila je u niškom Narodnom pozorištu gde je glumila u više od 40 komada. Vrlo brzo nakon toga, ova žena velikog srca i raskošnog talenta, postaje i prvakinja Beogradskog dramskog pozorišta.

Bio je ovo savršen izbor za otvaranje toponičkog pozorišta, ako se zna da su osnivač ove amaterske kuće Radisav Dimitrijević i naša velika glumica bili bliski prijatelji.

U ime tima koji je realizovao ovu ideju, gledaocima se obratila Jelena Madić, članica opštinskog Veća, resorno odgovorna za kulturu i obrazovanje a nakon nje i predsednik opštine Prof. dr Miroslav Milutinović, koji je prisutne upoznao sa dosadađšnjim angažovanjem opštine da se u seoskim naseljima stvori primamljiv ambijent za ostanak pa i povratak mladih.

Pored više od dve stotine meštana Gornje Toponice i njihovih komšija iz susednih mesta u sali su se mogli videti i predsednik skupštine opštine Dragan Stanković i ostali funkcioneri kao i predstavnici Kancelarije za mlade, čiji su članovi imali značajano angažovanje u renoviranju samog Doma kulture.

Nakon svečanog otvaranja i izvođenja monodrame, za sve prisutne posetioce, u holu Doma, upriličeno je druženje uz koktel i vesele note „Amsterdam benda“.

www.gocrvenikrst.rs