Počinje Belmužijada u Svrljigu, koncerti Leksington benda i Slađe Alegro

Takmičenje u pravljenju belmuža, domaćih slanih i slatkih pita, kolača i pogača, kao i izbor najlepše pastirice i koncerti na kraju svake večeri, ove godine po 17. put očekuju goste Belmužijade u Svrljigu. Tradicionalna kulturno-turistička manifestacija održaće se na Sportskom centru „Pastirište“ od 4. do 6. avgusta.

Kao i prethodnih godina glavna atrakcija biće takmičenje u pravljenju specijaliteta od sira i kukuruznog brašna, jednog od zaštitnih znakova tog kraja, a posetioci će imati priliku da uživaju u raznovrsnim kulturno-umetničkim i zabavnim sadržajima.

Svake večeri biće birana najbolja domaća jela, kao i najlepše pastirice, a oni koji vole pomalo zaboravljene sportove svakako će uživati u pastirskom višeboju.Trodnevni program; foto: organizatori

Cilj manifestacije jeste očuvanje tradicionalnih kulturnih vrednosti, ali i promocija turističkih potencijala svrljiškog kraja. Dobra hrana, spoj tradicionalnog i savremenog i gostoljubivi domaćini, jesu glavni razlozi zbog kojih vredi svratiti u Svrljig ovog avgusta – kažu organizatori.

Kraj svake večeri obeležiće koncerti – prvog dana gostuju Jelena Gerbec i Nenad Manojlović, drugog dana Leksington bend, dok će Slađa Alegro završnim koncertom i zatvoriti ovu manifestaciju.

Dan pre početka Belmužijade održaće se Sabor gajdaša balkanskih zemalja, na letnjoj pozornici Centra za turizam, kulturu i sport, a istog dana u dvorištu Centra biće održani i Miholjski susreti sela sa početkom u 14 sati.

Organizator manifestacije je Centar za turizam, kulturu i sport, a pokrovitelj Opština Svrljig.

www.juznevesti.rs