Počeli „Dani bureka“ u Nišu

Na platou ispred Oficirskog doma održava se trodnevna tradicionalna Međunarodna manifestacija „Dani bureka“ od 17. do 20.avgusta. Na jubilarnim 20. „Danima bureka“ posetioci će uživati u raznoraznim burecima, ali i u pratećem kulturno-umetničkom programu, najavili su organizatori na konferencije za medije u Gradskoj kući.

Predsednik Unije pekara Bratislav Vukadinović se zahvalio Gradu i gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski na podršci i dodao da na ovogodišnjim „Danima bureka“ učestvuju domaći pekari, gosti iz Kruševca a očekuje se i dolazak pekara iz Bugarske. Za posetioce manifestacije će osim sa tradicionalnim nadevima, pekari pripremati i burek sa sastojcima koji će biti iznenađenje kao i posni burek.

Vukadinović je podvukao da se u Nišu priprema jedinstveni burek koji nije nalik na neke druge i da se slobodno može nazvati niškim autonomnim proizvodom.

Prvi zapis o bureku u Nišu datira iz 1498. godine, pa se smatra da je to prvo mesto u Srbiji gde se pripremao burek. Turčin Mehmet Oglu mesio je burek po propisima koji su važili u celoj tadašnjoj turskoj državi. Propisi su nalagali određenu debljinu kore i vrstu materijala koji je morao da zadovoljava stroge kriterijume kvaliteta.

www.ni.rs