Organske kapsule za razvoj biljaka – pobednička ideja srednjoškolaca sa juga

U konkurenciji 116 učenika iz 29 srednjih škola iz jugoistočne Srbije, ideja o proizvodnji organskih kapsula koje pospešuju razvoj biljke na prirodan način, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u sredu u Leskovcu.

Učestvovali su učenici iz Aleksinca, Babušnice, Blaca, Bojnika, Bujanovca, Doljevca, Kuršumlije, Leskovca, Medveđe, Niša, Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Vladičinog Hana, Vlasotinca, Vranja i Žitorađe.Drugo mesto; foto: Dostignuća mladih u Srbiji

Prvo mesto osvojio je tim koji su činili Nikola Mihajlović iz Srednje škole u Doljevcu, Lana Stamenković iz vlasotinačke Gimnazije, Anja Tasić iz Ekonomsko-trgovinske škole u Vranju i Emilija Jakovljević iz Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu, a mentorsku podršku pružila im je Jasmina Denić.

Osmislili smo kapsule koje bi mogle da uštede dosta vremena uzgajivačima, jer bi vreme koje utroše na okopavanje, đubrenje i istrebljenje insekata preusmerili na masovniju i kvalitetniju proizvodnju. Jedna kapsula dovoljna je da snabdeva biljke u celom redu (brazdi) i obezbedi im sve nutrijente kao i da ih zaštiti od štetočina i korova koje bi potencijalno ugrozile samu biljku – objašnjavaju članovi pobedničkog tima.

Treće mesti; foto: Dostignuća mladih u SrbijiVicešampionsku titulu osvojio je tim čija se ideja zasniva na korišćenju veštačke inteligencije u proizvodnji organskog povrća, konkretno šargarepe.

Ova ekipa bila je u sastavu Pavla Kostića iz Tehničke škole „Rade Metalac“ u Leskovcu, Danila Arsića iz Gimnazije u Prokuplju, Natalije Bogosavljević iz Biotehnološke škole „Šumatovac“ u Aleksincu, Natalije Kocić iz Tehničke škole u Vlasotincu i Valentine Ivanović iz Ekonomsko-trgovinske škole u Vranju.

Na postolje za treće mesto popeo se tim koji je osmislio aplikaciju edukativnog i poslovnog karaktera koja pored internet prodavnice nudi komunikaciju između proizvođača kao i brojne druge pogodnosti. Učenici koji stoje iza ove ideje su Mihajlo Perić iz Gimnazije u Leskovcu, Marko Miljojković iz Medicinske škole „dr Aleksa Savić“ u Prokuplju, Sandra Gerginov iz Medicinske škole „dr Izabel Emsli Haton“ u Vranju, Anastasia Đorđević iz Biotehnološke škole „Šumatovac“ u Aleksincu i Milica Jović iz Ekonomske škole u Nišu.

Imali mentorsku podršku; foto: Dostignuća mladih u SrbijiPetočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će stimulisati lokalne poljoprivrednike da pređu sa tradicionalnog na organski način proizvodnje. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u januaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na sedam regionalnih „Poslovnih izazova“ u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu učestvuje više od 700 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razvijaju svoje prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan – izjavio je Darko Radičanin iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji – navode organizatori.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Ministarstva turizma i omladine, NCR fondacije, UniCredit fondacije i Univerziteta Metropolitan.

www.juznevesti.rs