Organska kocka za supu niških učenika protiv efekta staklene bašte

Učenici niške Ugostiteljsko-turističke škole saznanjem da se godišnje 770.000 tona hrane baci u Srbiji, došli su do ideje da oforme učeničku kompaniju NIfood, koja će tu hranu koristiti u prozivodnji. Njihova organska kocka za supu naći će se na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije, koje će biti održano danas od 10 sati u Delta planetu.

Profesorka u školi i mentor na takmičenju Sanja Spasojević rekla je da su učenici Ugostiteljsko-turističke škole učeći na praksama u ugostiteljskim objektima uvideli da u žurbi da se hrana što pre pripremi, višak hrane baca, kako bi doprineli sprečavanju stvaranja efekta staklene bašte.

Koristimo cele proizvode povrća, ali i trop, to je ono što ostane kada se povrće i voće cedi. To je i dalje puno vitamina i minerala, umesto da se to baci mi koristimo za proizvodnju naše kocke za supu – rekla je Sanja.

Kako je rekla, najzahtevnije bilo je razraditi ideju, kojom će njihov proizvod biti kvalitetan i ukusan, ali i da ispunjava školske kapacitete.

Ukus je jednak ukusu kocki za supu koje imate u prodaji, ali ono po čemu se naša kocka za supu izdvaja je to što nema veštačkih boja, konzervansa, već je sve prirodno, povrće, so i suncokretovo ulje. Mogu da je konzumiraju svi i vegani i vegetarijanci, ali čak i mala deca. Brzo se sprema, a mnogo je zdraviji proizvod – rekla je profesorka.

Image

Menadžer marketigna kompanije NIfood Milica Todorović, koja je treća godina smera Turistički tehničar, smatra da su im šanse na takmičenju velike.

Ja kao turistički tehničar nisam uključena u sam kuhinjski proces, ali s obzirom na to da imam marketing kao predmet, a ja sam u našoj kompaniji menadžer marketinga. Biću optimistična i realna, imamo potencijala za pobedu na takmičenju, jer jedini zadatak koji smo hteli da ispunimo jeste da se što manje hrane baca. Mi smo naša očekivanja kockom za supu ispunili – rekla je Milica.

Pored Milice, učestvovaće i Momčilo Mitrović, Vuk Jovančić, Luka Marković i Miloš Tošev, a nadaju se da će nakon Regionalnog takmičenja učeničkih kompanija jugoistočne Srbije biti u prilici da plasiraju svoj proizvod na tržište.

Izvor juznevesti.rs