Obeležena Lazareva subota u Gradskoj opštini Medijana

Podelom poklona najmlađima Gradska opština Medijana obeležila je Lazarevu subotu – praznik posvećen najmlađima. Na Vrbicu, kako se ovaj praznik u narodu još zove, najveća niška opština tradicionalno u saradnji sa sveštenstvom Hrama svetog cara Кonstantina i carice Jelene i Odredom izviđača „Vožd Кarađorđe“, najmlađim sugrađanima poklanja zvončiće, slatkiše, venčiće i knjige – Zbornik radova sa 14. Medijana festivala dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu.

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Кocić kaže da je ovo još jedna u nizu manifestacija posvećena njenim najmlađim stanovnicima i očuvanju tradicije, od koje se nije odustalo ni u vreme korone.

Image

„Sve veći broj roditelja i dece na ovoj manifestaciji govori da Medijana ima čime da se ponosi, a to su njeni građani sa kojima deli svaki praznični dan, pa i Lazarevu subotu posvećenu najmlađima“, dodaje Кocić.

Hrišćanski praznik, Lazareva subota, praznuje se kao poseban, vrlo živopisan običaj, sa ostacima verovanja, u kojima vrba zbog svog bujnog rasta, ima veliki značaj u narodnom životu. Ovog dana, bere se olistalo pruće od vrbe, preko koga se prenosi snaga zelenila na decu i odrasle.

Image

Inače, Lazareva subota koja pada uoči Cveti, posvećena je vaskrsenju Lazara iz Vitinije, koga je Isus Hristos posle četvorodnevnog prebivanja u grobu vaskrsao iz mrtvih.

www.niskevesti.rs