Obeležena 15. godišnjica smrti Šabana Bajramovića, kralja romske muzike

U svečanoj atmosferi sale Niškog kulturnog centra, večeras je održan koncert posvećen 15. godišnjici smrti legendarnog romskog pevača i kompozitora Šabana Bajramovića. Ova nezaboravna večer bila je obeležena nastupima renomiranih muzičkih grupa koje su izvodile hitove koji su obeležili karijeru „Kralja romske muzike“.

Sve je započelo svirkom „Crnih mambi“ predvođenih talentovanim Nebojšom Saitovićem, poznatijim kao Neša Saita. Oduševljeni posetioci su uživali u izvođenju nezaboravnih pesama poput „Hanume“, „Belih ruža“, „Đelem, đelem“ i „Maruške“, kao i mnogih drugih prepoznatljivih hitova koje je Šaban Bajramović ostavio kao svoje nasleđe. Pre „Crnih mambi“ i Neše Saite, na sceni su se pojavile „Lutajuća srca“ sa čuvenom Spomenkom Krstić Đokić, kao i grupa „Gracija“ predvođena maestralnom Suzanom Petrović. „Lutajuća srca“ su uspela da vrate prisutne Nišlije u romantično doba njihove muzike, koje je obeležilo čitavu jednu epohu. Posebno emotivno izvođenje pesme „Suzana“ grupe „Gracija“ dirnulo je srca publike. Ova pesma je posvećena podršci parovima koji se suočavaju sa sterilitetom, dodatno osnažujući veze između muzike i emocionalnih trenutaka.

Šaban Bajramović, velikan romske muzike, preminuo je u 72. godini od srčanog udara 8. juna 2008. godine. Od tada, članovi benda „Crna mamba“ nastavljaju tradiciju orkestra s kojim je Šaban nastupao, i svake godine obeležavaju tužni jubilej, čuvajući sećanje na njegovu izuzetnu umetnost.

Bajramović je bio jedan od najvećih romskih pevača svih vremena. Njegov muzički put je počeo na nekonvencionalan način, kada je sa devetnaest godina iz ljubavi pobegao iz vojske, zbog čega je bio osuđen na tri godine zatvora na Golom otoku. Upavo tamo je otkrio svoju strast prema muzici i počeo da se bavi pevanjem. Njegova autentična interpretacija romske muzike, prožeta dubokim emocijama i izuzetnom tehnikom, brzo je osvojila srca publike širom sveta.

Šaban Bajramović je ostavio neizbrisiv trag u muzičkom svetu, snimajući oko dvadeset albuma i pedesetak singlova tokom svoje bogate karijere. Takođe je napisao i komponovao preko 700 pesama, čime je obeležio jedno vreme i postao simbol romske muzičke baštine.

Slika www.palilila.eu