Niš potvrdio status grada sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi

Na međunarodnoj konferenciji „Zeleni i pametni rast: lokalni, regionalni, Evropski“, koji je organizovan u okviru Partnerstva za konkurentni region u Kotoru u Crnoj Gori od 9. do 11. oktobra, Gradu Nišu je, na svečanoj ceremoniji uručen BFC Certifikat o povoljnom poslovnom okruženju.

Prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski uručeni certifikat o povoljnom poslovnom okruženju od strane NALED-a dokaz je da je Niš prepoznat kao Grad koji svojim prednostima privlači domaće i multinacionalne investitore.

Ona je dodala da dolazak novih investitora znači i veći broj radnih mesta i više zaposlenih Nišlija ali i više para u budžetu Grada. Posle austrijskog Palfingera koji je počeo izgradnju pogona, interesovanje za ulaganje u grad, a zahvaljujući pomoći predsednika Srbije Aleksandra Vučića pokazalo je još nekoliko kompanija.

Certifikat je u ime Grada Niša primio Dušan Radivojević, direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Prema zaključcima tima za verifikaciju izveštaja, Gradski tim za BFC sertifikaciju povoljnog poslovnog okruženja, predvođen KLER-om, je pokazao odgovarajući nivo motivacije, profesionalizma i operativnosti u svom dosadašnjem radu na unapređenju lokalnog privrednog ambijenta. Grad Niš je ispunio uslove kojim bi se potvrdio status grada sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi. Ukupan procenat ispunjenosti zahteva standarda je 86,33 posto uz ispunjenje svih eliminacionih potkriterijuma, kao i svakog kriterijuma u procentu većem od 50 posto.

BFC SEE je jedinstven regionalni program za unapređenje konkurentnosti lokalnih samouprava koji se sprovodi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji.

www.ni.rs