Lekarska inicijativa u Nišu: 248 kardiovaskularnih operacija izvedeno u prvih 100 dana

Lekari i osoblje Klinike za Kardiohirurgiju u Nišu su, radeci dobrovoljno i besplatno 12 uzastopnih vikenda, uspeli da reše problem liste čekanja za kardiovaskularne operacije u ovoj ustanovi. Ovaj poduhvat je postignut bez zvaničnog odobrenja nadležnih, ali bi mogao da bude primer i drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Sada se na ovu vrstu intervencije neće čekati duže od 15 dana, u poređenju sa prošlom godinom kada se čekalo i do šest meseci.

Direktor Klinike, Dragan Milic, je ponosan i zahvalan na postignutim rezultatima. U prvih 100 dana od početka ove inicijative izvedeno je ukupno 248 operacija, za razliku od prošlogodišnjih 117 u istom periodu. Samo u martu je izvedeno neverovatnih 98 operacija. Liste čekanja na ovoj Klinici su ukinute, a nijedan pacijent koji prođe anesteziju neće čekati operaciju duže od pet do 15 dana.

Image

Prema rečima Dr. Milica, lista čekanja je sada samo lista zakazivanja, a na njoj se nalazi samo 42 pacijenta. Ukoliko u budućnosti bude veći priliv pacijenata koji se ne mogu operisati tokom radnih dana, lekari će ponovo raditi i vikendom.

Broj hospitalizacija u prvih tri meseca ove godine bio je 353, u poređenju sa 145 u istom periodu prošle godine, dok je broj ambulantnih pregleda iznosio 3.014, u poređenju sa 1.467 u istom periodu prošle godine. Sve ovo pokazuje da su vikend operacije doprinele povećanju broja operacija i hospitalizacija, a da se kvalitet rada nije smanjio, s obzirom da je stopa smrtnosti ostala ispod 2%, uključujući i hitne slučajeve.

Dr. Milic kaže da niko od pacijenata koji su operisani tokom vikenda nije preminuo i da se nije desilo da se zbog nedostatka koncentracije kvalitet rada smanji. Sve ove rezultate je postigao isti tim ljudi sa istim ili čak manjim brojem zaposlenih tokom vikenda, što pokazuje da se ovaj poduhvat isplatio i da je bio uspešan.

Foto: Facebook/Dragan Milic