Katarina Bačević: Farmaceut po Struci, Umetnik po Delima i Duši

Niške Vesti donose priču o Katarini Bačević, farmaceutu po struci, čije umetničke kreacije već osvajaju srca Nišlija i šire javnosti. Njeni radovi, u vidu grafika različitih formata i korica knjiga, postali su prepoznatljivi pečat na kulturnom pejzažu Grada Niša.

Kroz razgovor s Katarinom, saznajemo da, i pored svoje zaposlenosti u apoteci, ona pronalazi vreme za svoju umetničku stranu. „Trudim se da uvek odvojim bar malo vremena da crtam za svoju dušu, posebno kad imam dosta naručenih radova i skoro da i nemam vremena da crtam ono što želim i osećam. To su gotovo dve potpuno različite stvari“, kaže Katarina.

Poslednji niz njenih radova, koji se ističu plavom bojom, inspirisao ju je da razmisli o značaju ove boje u njenom stvaralaštvu. Iako je često pitanje za izložbu, Katarina saopštava da je ideja prisutna, ali da čeka pravi trenutak. „Izložbe će verovatno uskoro i biti, čekam da se poklopi još par kockica“, dodaje.

Pored grafika, ilustracija knjiga predstavlja još jedan aspekt njenog kreativnog izražavanja. Katarina sarađuje s Izdavaštvom „Bitije“ iz Novog Sada, gde ima slobodu da iskaže svoju kreativnost ilustrujući naslovne strane knjiga. Ova saradnja proširila se i na druge projekte, uključujući rad na knjizi eseja „Zavet i megalopolis“ Slobodana Vladušića.

Kroz svoj rad, Katarina Bačević ne samo da doprinosi kulturnom bogatstvu Niša već i pokazuje kako farmaceut može biti istinski umetnik, spajajući dve različite strane svog talenta na jedinstven način.

Slike priv.arhiva Katarina Bačević