Izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad: Srbija korak bliže energetskoj nezavisnosti uz podršku EU

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je da se uprkos brojnim poteškoćama, izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad odvija dobro i da su do sada realizovani radovi u skladu sa planom. Prema njenim rečima, isporučeno je već 100 kilometara cevi od ukupno planiranih 109 kilometara, a do sada je izvedeno skoro 40% planiranih radova. Ona je takođe istakla da su arheološka ispitivanja predstavljala jednu od poteškoća u gradnji, pošto gasovod prolazi rutom Via Militaris koja je istorijski važna, kao i prolanalazak dosta neeksplodiranih ubojnih sredstava na trasi gasovoda.

Image

Đedović je istakla da je ukupna vrednost gradnje gasovoda 93,7 miliona evra, s tim što je Srbija dobila 50 miliona evra bespovratnih sredstava od Evropske unije za taj projekat. Ona je naglasila da će izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad omogućiti Srbiji da se poveže sa izvorima gasa u Azerbejdžanu i Grčkoj, te da je ovaj projekat od strateškog značaja za našu zemlju.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre istakao je da je Evropska unija za izgradnju gasovoda od Niša do Dimitrovgrada obezbedila 50 miliona evra bespovratnih sredstava, dok je Evropska investiciona banka odobrila zajam od 25 miliona evra. Kapacitet gasovoda će biti 1,8 milijardi kubika gasa godišnje, što predstavlja 60% trenutne potrošnje gasa u Srbiji. Gasovod će omogućiti da gas dobiju i ona mesta koja ga sada nemaju, a to su Pirot, Bela Palanka i Dimitrovgrad. Žiofre je takođe najavio da će Evropska unija finansirati izradu studije izvodljivosti izgradnje gasovoda do Severne Makedonije i infrastrukture koja se tiče obnovljivih izvora energije, tačnije hidroenergije.

Slike niskevesti.rs