Film o glumcu Žiki Milenkoviću, producenta Olivera Paunovića, za kraj Filmskih susreta

Dodelom nagrada najbolje ocenjenim glumcima na Letnjoj pozornici u Nišu 1. septembra biće završeni 58. Filmski susreti. Po tradiciji, nakon svečane ceremonije zatvaranja, publika će biti u prilici da pogleda i dva filma niških autora – Narodni glumac dokumentarni film City produkcije i Prihvati ili odbij dugometražni igrani film autora Božidara Pešića, kome je ovo prvo filmsko ostvarenje.

Narodni glumac je film o doajenu filmske i pozorišne scene Živojinu Žiki Milenkoviću. Scenario i režiju potpisuje Vladimir Ristić, a direktor fotografije je Vanja Zelenski.

„Film je omaž jednom od najpoznatijih niških glumaca čija je biografija, kako lična tako i profesionalna, zaista zadivljujuća. Žika je obeležio jednu epohu i ostavio neizbrisiv trag u jugoslovenskom i srpskom filmu, tv serijama i na pozorišnoj sceni. Snimajući razgovore s ljudima koji su sarađivali s njim, saznao sam koliko je bio voljen i poštovan od kolega ali i od običnih ljudi, komšija, s kojima je delio svakodnevnicu“, kaže Vladimir Ristić.

Fotografija Radomira Nikolića Moravca

U filmu o Žiki svoja sećanja na njega podelili su Zdravko Šotra, Ljiljana Lašić, Vukašin Marković, Siniša Pavić, Dragoslav Lazić, Svetlana Ceca Bojković i mnogi drugi.

„Posebnu draž filmu daje Živojin Žika Milenković Junior, glumčev unuk, koji nam je približo privatnu i porodičnu sliku svog čuvenog dede“, dodao je Ristić.

Unuk Žike Milenkovića, reditelj Vladimir Ristić, direktor fotografije Vanja Zelenski i producent Oliver Paunović

Film obiluje insertima iz arhivskih emisija RTS-a, filmova, serija i pozorišnih predstava, kao i brojnih intervjua koji su, kao vrhunsko svedočanstvo, ostali iza ovog sjajnog umetnika.

„Pišemo još jednu istoriju! Film o glumcu Živojnu Žiki Milenkoviću premijerno na Filmskim susretima u Nišu 2023. Glumačku karijeru počeo je u Narodnom pozorištu u Nišu, a kasnije prelazi u Beogradsko dramsko pozorište, gde je glumio do penzionisanja. Jedno vreme u Nišu bio je profesor književnosti. Glumio je u preko 30 filmova, preko 300 televizijskih emisija (drame i serije) i oko 150 pozorišnih predstava“, istakao je producent Oliver Paunović i još jednom pomenuo koliki je njegov doprinos za nišku glumačku scenu.

City produkcija je do sada uradila 15 dokumentarnih filmova od kojih je deset prikazano u završnici Filmskih susreta: „Moj City-moj Niš“ (2014.), „Stari Niš-moj Niš“ (2015.), „Lutajuća srca- Arhiv emocija“ (2016.), „Ceo svet u jednoj dolini“ (o nekadašnjoj niškoj Hipi dolini 2017.), „Život je mjuzikl“ (o Desimiru Desku Stanojeviću 2018.), „Kude je taj Niš“ (o Živojinu Isakoviću Čokaliji 2019.), „Broj 1“ (o Draganu Panteliću 2020.), „Glumčina“ (o Zoranu Radmiloviću 2021.), „To je Toma“ (o Tomi Zdravkoviću 2022.). Film „Narodni glumac“ je deseto dokumentarno ostvarenje niške produkcijske kuće kojim će 58. Festival u Nišu biti zatvoren.

Foto: Niške Vesti

Žika Milenković se rodio u Nišu i tu počeo glumačku karijeru u Narodnom pozorištu. Jedno vreme radio je i kao profesor književnosti u svom gradu. Kasnije prelazi u Beograd u Beogradsko dramsko pozorište, kojim je kratko i upravljao. Snimio je više od 30 filmova, 300 televizijskih emisija (drama i serija) i oko 150 pozorišnih predstava. Uloge poput Soće i seriji Vruć vetar, Vasić u Više od igre, Cvetko u Ljubav na seoski način, odredile su ga kao glumca rođenog za komediju. Današnjoj publici je najbliži kao Garac u Srećnim ljudima, kao i deda Trajko u Porodičnom blagu. Njegove glumačke kreacije ostale su upamćene i u filmovima Kako je propao rokenrol, Balkan ekspres 2, Tesna koža 3, Neka čudna zemlja, Hajde da se volimo, I to će proći, Varljivo leto ’68, Davitelj protiv davitelja, Kako sam sistematski uništen od idiota….

Milenković je preminuo je 18. marta 2008. godine. Imao je 80 godina.

Svetlana Petrović

www.niskevesti.rs