Evropska unija sa 3,6 miliona evra finansira projekte prekogranične saradnje Srbije i Severne Makedonije

Trilateralni sporazum o podršci Evropske unije (EU) od 3,6 miliona evra za prekograničnu saradnju Srbije i Severne Makedonije potpisali su u Nišu šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, potpredsednik Vlade Severne Makedonije Bojan Maričić i ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije Tanja Miščević.

Sporazum je potpisan u okviru manifestacije „EU, nedelja mogućnosti“ i završnog panela na kome su o značaju projekata koje finansira EU, ali i načinima kako aplicirati za projekte, na skupu u hotelu Tami govorili predstavnici Vlade Srbije, delegacije EU i korisnici sredstava EU.

Ambasador Žiofre rekao je da EU želi da ovim sporazumom pokaže da se saradnja između gradova i opština ne zaustavlja na granici i da je velika šansa za dalji razvoj balkanskih zemalja upravo u prekograničnoj saradnji. Već na jesen očekujem da otvorimo konkurs na koji će moći da apliciraju udruženja, lokalne samouprave, grupe građana iz Srbije i Severne Makedonije i svi oni kandidovaće svoje ideje za unapređenje sredina u kojima žive, kazao je Žiofre.

Ministarka Miščević rekla je da će ovoga puta EU podržati projekte koji građanima treba da učine dostupnijim usluge socijalne i zdravstvene zaštite za ugrožene grupe, da pomognu razvoju prekograničnog turizma i zaštiti kulturnog i prirodnog nasleđa sa obe strane granice, a što treba da značajno poveća broj turističkih poseta i dužinu boravka turista u pograničnom području.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski u obraćanju prisutnima poručila je da se pomoć Evropske unije Nišu kroz projektno finansiranje meri u milionima evra i da obuhvata velike infrastrukturne projekte kakav je gasni interkonektor Bugarska-Srbija, rekonstrukcija pruge od Niša do Beograda i najveći projekat za zaštitu životne sredine u Srbiji, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu koje je vredno 85 miliona evra. Uloga nas u lokalnoj vlasti važna je i zbog toga što građanima treba da objasnimo koliko novac Evropske unije konkretno pomaže u rešavanju njihovih svakodnevnih problema, kazala je Sotirovski i navela da trilateralni sporazum daje mogućnost Nišu da u prekograničnoj saradnji realizuje projekte sa gradovima u Severnoj Makedoniji, a da je cilj da se saradnja proširi i na ostale okolne zemlje, pre svega na Rumuniju.

Trilateralni sporazum prekogranične saradnje koji je potpisan u Nišu odnosi se na teritoriju Srbije i Severne Makedonije na kojoj živi oko 850.000 ljudi. Ovogodišnja manifestacija „EU nedelja mogućnosti“ trajala je od 21. do 26. juna, a sastojala se od panela u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, koji su partnerski organizovali Delegacija EU u Srbiji i Vlada Srbije uz podršku više od 50 institucija i partnera i učešće više od 100 korisnika sredstava EU.

www.ni.rs