Država i Grad Niš nastaviće da ulažu u energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i njihovi saradnici obišli su radove na energetskoj efikasnosti u Osnovnoj školi „Kralj Petar Prvi“ u Gradskoj opštini Palilula i Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ u Gradskoj opštini Niška Banja. Zatim su posetili i jedno niško domaćinstvo koje je dobilo subvenciju države i Grada za povećanje energetske efikasnosti kuće u kojoj žive, a što je znatno smanjilo troškove za grejanje.

Ministarka Đedović rekla je da su u mere energetske efikasnosti Ministarstvo rudarstva i energetike i Grad do sada uložili 213 miliona dinara i da će se to nastaviti. Pozivam sve građane kao i izvođače radova da učestvuju u novom javnom pozivu za subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima koji će lokalne samouprave raspisati nadam se već tokom leta za šta bi trebalo da bude opredeljeno 50 miliona evra, navela je Đedović.

Gradonačelnica Sotirovski kazala je da su za radove u ovim školama država i Grad opredelili više od 130 miliona dinara i da se očekuje da država odobri subvencije i za Osnovnu školu „Stefan Nemanja“ u Gradskoj opštini Pantelej. Sa Ministarstvom imamo dobru saradnju, kao i sa sugrađanima koje subvencionišemo za zamenu stolarije, radimo na zelenoj agendi i motivišemo Nišlije da koriste alternativne izvore energije i štede struju, poručila je Sotirovski.

Direktor škole „Kralj Petar Prvi“ Robert Džunić izjavio je da škola ima oko 900 đaka, da je izgrađena još 1933. godine i da je jedna od pet najstarijih u Nišu, a da je poslednja delimična rekonstrukcija urađena pre 20 godina.

www.ni.rs