Deveti Vidovdanski sabor na Suvoj planini: Otkrijte čaroliju tradicije i prirodnog blaga Zaplanja

Deveti tradicionalni Vidovdanski sabor na Suvoj planini održaće se u subotu, 24. juna i nedelju, 25. juna 2023. godine. Ova važna manifestacija već godinama privlači veliki broj posetilaca i predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u regiji. Sabor se tradicionalno organizuje na mestu poznatom kao „Tri lokve“, smeštenom na visini od 1350 metara nadmorske visine.

Glavni cilj ovog događaja je promocija turističkih potencijala Zaplanja i Suve planine. Suva planina, smeštena u istočnoj Srbiji, predstavlja jedno od najlepših planinskih područja u zemlji. Ova manifestacija pruža priliku da se otkriju prirodne lepote ovog regiona, uključujući netaknutu prirodu, prelepe planinske vrhove i predivne pejzaže.

Vidovdanski sabor je takođe važan za očuvanje kulturne baštine i tradicije ovog područja. Manifestacija okuplja ljude iz različitih delova zemlje, ali i inostranstva, koji žele da se upoznaju sa bogatom istorijom i običajima Zaplanja. Posetioci će imati priliku da se upuste u autentično iskustvo kroz brojne aktivnosti, kao što su narodni običaji, igre, pesme i plesovi.

Tokom Vidovdanskog sabora na Suvoj planini, posetioci će biti u prilici da uživaju u raznovrsnom kulturnom programu. Očekuje se da će biti organizovani koncerti narodne muzike, folklorni nastupi, takmičenja u tradicionalnim sportovima i zanimljive izložbe umetničkih i zanatskih radova. Takođe će biti moguće probati autentičnu domaću hranu i pića, koja predstavljaju deo bogate kulinarske tradicije ovog kraja.

Posetioci će imati priliku da se upuste u avanturu istraživanja prirode Suve planine. Šetnje stazama koje vode do prelepih vidikovaca, planinarenje, biciklizam i jahanje su samo neke od aktivnosti koje će biti dostupne. Uz to, biće organizovani i vođeni obilasci lokalnih znamenitosti, kao što su manastiri, spomenici i tradicionalna seoska naselja.