Ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson u prvoj poseti Nišu

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sastala se sa ambasadorom Velike Britanije u Srbiji Njegovom ekselencijom Edvardom Fergusonom koji je prvi put u poseti Nišu. Razgovarali su o novim mogućnostima za saradnju u oblasti trgovine, tehnologije, kulture i obrazovanja. Razmatrana je i mogućnost otvaranja avio linije iz Niša prema nekom od gradova u Velikoj Britaniji kako bi veza Grada sa ovom zemljom bila dodatno ojačana.

Prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski u Nišu, koji je centar Jugoistočne Srbije, postoji puno mogućnosti za privrednu saradnju a sam Grad se nalazi u vrhu gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem. Prednost Niša je i Aerodrom što olakšava komunikaciju sa svetom. Investicije kao i trgovina su prioritet budući da u ovom delu zemlje nama dovoljno britanskih kompanija.

Ambasador Ferguson je istako da je Srbija veoma važna zemlja u ovom regionu i da ima puno mogućnosti za saradnju te da će razmotriti mogućnosti za investiciona ulaganja. Njegova ženja je da revitalizuje istorijske odnose koji spajaju dve zemlje na kojima bi se dalje razvijali savremeni odnosi usmereni na budućnost, a koji će biti zasnovani na uzajamnom poštovanju i zajedničkim interesima.

Gradonačelnica Sotirovski je dodala i da istorijske veze koje postoje između Grada i Velike Britanije dodatno mogu da doprinesu budućoj saradnji.

Mnogo toga nas kroz istoriju povezuje počev od Konstantina Velikog i Prvog svetskog rata. U Nišu postoji Engleski dom koji su sagradile medicinske sestre iz Velike Britanije ali i Englesko groblje gde su sahranjeni britanski vojnici iz Velikog rata o kome grad sa posebnim pijetetom brine, istakla je Sotirovski.

Velika Britanija u Nišu ima i počasnog konzula, profesora dr Petara Bošnjakovića koji je u velikoj meri doprineo jačanju kulturnih veza. Počasni građanin Niša bio je i ser Tomas Lipton, kralj čaja u Velikoj Britaniji.

www.ni.rs