Više od 450.000 evra za solarne panele u akva-parku u Doljevcu

U skopu kompleksa doljevačkog akva-parka biće postavljene nadstrešnice za solarne panele, iznad postojećih parking mesta, objavljeno je na Portalu javnih nabavki. Energija proizvedena u toj elektrani koristila bi se za potrebe akva-parka, a eventualni višak predavao bi se elektrodistributivnoj mreži. Naručilac je Ministarstvo privrede, a procenjena vrednost oko 450.000 evra.

Projektant je Delta inženjering iz Leskovca, a Ministarstvo privrede traži firmu koja će za 53.096.670 dinara, što je procenjena vrednost, izgraditi nadstrešnice, pomoćne objekte i solarne panele.

Parcele na kojima je predviđena izgradnja nadstrešnice nalaze se u okviru kompleksa akva-parka Doljevac. Pristup parcelama je sa postojećeg puta KP 4532/9 KO Kočane ulica Omladinska. Nadstrešnice 2 i 3 planirane su za izgradnju na KP 4552 KO Kočane, Opština Doljevac iznad postojećih parking mesta. Sve tri nadstrešnice namenjene su i projektovane za parkiranje automobile i postavljanje solarnih panela za potrebe akva parka Doljevac.

Bruto površine nadstrešnica su po 445 kvadrata, ima po 34 parking mesta, a uz nadstrešnice je u planu postavljanje i pomoćnog objekta za smeštaj elektro opreme. Rok za završetak radova je 90 dana od dana uvođenja u posao.

Objekat mora biti izrađen od kvalitetnih materijala koji obezbeđuju trajnost i sigurnost objekta, čime se obezbeđuje njegova funkcionalnost i upotrebljivost. Instalisana snaga solarne elektrane iznosila bi 167,28kW, pri ugradnji 408 solarnih panela jedinične snage 410W i 8 invertora od 20kW – piše u dokumentaciji.

Kako je istaknuto, električna energija proizvedena u solarnoj elektrani koristila bi se za sopstvene potrebe akva-parka, a sav vansezonski višak predavao bi se u elektrodistributivnu mrežu.

www.juznevesti.rs