U toku! Festival fantastike “VRAČEVI I MAČEVI 2023”

U Niškom kulturnom centru sinoć je održana svečana ceremonija otvaranja petog Festivala fantastike „Vračevi i mačevi 2023“. Ovaj bogat festival trajaće do nedelje, 14. maja, pružajući posetiocima nezaboravno iskustvo.

Udruženje ljubitelja fantastike „Ordo DrakoNiš“ i Niški kulturni centar udružili su snage kako bi organizovali ovaj izuzetan događaj, koji se odvija od 12. do 14. maja u prostorijama NKC-a. Ono što čini ovogodišnji Festival fantastike posebnim jeste dolazak renomiranih gostiju iz inostranstva. Među njima su svetska zvezda epske fantastike Piter V. Bret iz Njujorka (SAD), dobitnik prestižne nagrade „Artur Klark“, i britanski pisac naučne fantastike Adrian Čajkovski. Sve ovo se dešava pod budnim okom lokalnog pisca fantastike iz Niša, Miloša Petkovića.

Image

Tokom trajanja festivala, posetioci će imati priliku da uživaju u izložbi pod nazivom „Fantastični Bob“, koju je priredio legendarni srpski ilustrator Dobrosav Boba Živković. Takođe, očekuje se prisustvo istaknutih predavača poput tolkiniste Marka Vasića, Vlade Gašića i dr. Dejana Ognjanovića, koji će obrađivati teme poput Tolkinovog opusa, naučne fantastike i viktorijanskog horora. Milica Vlajčić će se fokusirati na cosplay temu i kreativne radionice.

Uz to, program festivala će biti obogaćen dodelom festivalskih nagrada „Minas Edel“ za izuzetan doprinos fantastici, prikazivanjem iznenađujućih filmskih ostvarenja, PAB kvizom, Bazarom fantastike i kutkom društvenih igara. Ulaz na sve događaje festivala je besplatan.

Ovaj događaj ne bi bio moguć bez podrške prijatelja koji su se pridružili ovoj priči, među kojima su Niška pivara, izdavačka kuća Laguna, Pozorište lutaka iz Niša i Rotari klub „Konstantin Veliki“ Niš.

Image

Slike: Milena Terzic i Jelena Lenistanin