Radnici DKC-a u Nišu Protestuju Protiv Spajanja sa „Divljanom“

Zaposleni u Dečjem kulturnom centru (DKC) u Nišu, danas su odlučno izašli na ulice kako bi protestovali protiv najavljene odluke o spajanju njihove ustanove sa „Divljanom“. Ovo je izazvalo zabrinutost među zaposlenima, jer bi to značilo gašenje DKC-a, institucije s 75-godišnjom tradicijom, i gubitak radnih mesta.

Radnici su pokušali da predaju svoj zahtev gradonačelnici Niša, Dragani Sotirovskoj, ali su radnici obezbeđenja odbili da ga prime i uputili ih na pisarnicu u Skupštini grada Niša.

Poverenica sindikata „Nezavisnost“ u DKC-u, Danijela Jončić, istakla je da bi nakon spajanja „gotovo svi zaposleni u DKC-u ostali bez posla“. Prema njenim rečima, vlasti su više pažnje posvetile „Divljani“ nego DKC-u prilikom određivanja nove ustanove.

„Sistematizacijom radnih mesta za novu ustanovu, mi gubimo primarnu delatnost i radna mesta“, naglasila je Jončić.

Odluka o spajanju dve ustanove doneta je na sednici Skupštine grada 28. decembra, ali su se neophodne odluke i samo spajanje odvijali tokom marta, nakon isteka roka. Jončić je istakla da nisu dobili nijedan zvaničan dokument koji bi ih obavestio o situaciji.

Radnica DKC-a, Tatjana Tomanović, istakla je da DKC i „Divljana“ nemaju zajedničku osnovu za postojanje kao jedinstvena ustanova. Marina Đošić je podsetila da su ove dve ustanove funkcionisale kao jedna celina do 2010. godine.

Zaposleni tvrde da DKC posluje pozitivno, dok je „Divljana“ imala problema s blokiranim računom u poslednjih pet godina. Takođe, tvrde da nisu imali priliku za razgovor o ovom spajanju sa rukovodstvom grada.

Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, na TV Zone plus, rekla je da zaposleni nemaju razloga za brigu i da će nastaviti raditi kao i do sada, uz neophodne licence za rad sa decom.

Iako su zaposleni izrazili zabrinutost zbog budućnosti DKC-a, odluka o spajanju ostaje na stolu, a vreme će pokazati kako će se situacija dalje razvijati.

Slike www.niskevesti.rs