Pruga Niš-Dimitrovgrad do kraja 2027.

Predsednik Republike Srbije izjavio je danas da će pruga Niš-Dimitrovgrad biti završena do kraja 2027. godine.

„Ovakve stvari menjaju zemlju, zamislite Beograd-Niš za 2 sata i 10 minuta, rekao je Vučić i podsetio da od 1976. do 2012. nije izgrađen ni metar nove železnice, a rekonstruisan je 31 km, dok je od 2012.
izgrađeno 109 km nove pruge i rekonstruisano 840 km “ istakao je predsednik Vučić obilazeći danas radove na pruzi Niš-Dimitrovgrad na deonici kod Pirota.

Radovi na rekonstrukciji međunarodne pruge od Niša do Dimitrovgrada počeli su krajem prošle godine, podizanjem starih šina kod pirotskog sela Staničenje. Reč je o deonici u dužini od 86 kilometara, a rok za završetak radova je 1. 276 dana.

Izvođač radova je kompanija Trejs, a vrednost radova je oko 170 miliona evra. U pitanju je jedina deonica na trasi evropskog železničkog Koridora 10 koja nije elektrificirana. Ova pruga izgrađena je 1886. godine. Nije rekonstruisana decenijama pa su vozovi na pojedinim deonicama išli brzinama do 30 kilometara na sat.

Projekat se finansira iz kredita Evropske investicione banke i budžeta Republike Srbije, kao i iz donacije Investicionog okvira za Zapadni Balkan. Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić rekao je ranije za Tanjugu da se rekonstrukcija međunarodne pruge Niš – Dimitrovgrad uveliko radi u okolini Pirota i da izvođači obavljaju radove u skladu sa predviđenom dinamikom.