PROGRAM „BUDI ASTRONOM NA JEDAN DAN“: UČENICI SREDNJIH ŠKOLA ISTRAŽUJU SVET ASTRONOMIJE

U subotu, 23. decembra, na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, održaće se program pod nazivom „Budi astronom na jedan dan“, namenjen učenicima srednjih škola. Astronomsko društvo „Alfa“ i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta zajedno organizuju ovu inicijativu, pružajući mladim entuzijastima priliku da zavire u fascinantan svet astronomije.

Program, koji je besplatan, pružiće učenicima priliku da kroz demonstracije i praktičan rad saznaju kako astronomi prikupljaju i obrađuju podatke. Namijenjen je učenicima drugog, trećeg i četvrtog razreda prirodno-matematičkih smerova gimnazija, ali i otvoren za učenike svih razreda srednjih škola. Nastavnici takođe mogu učestvovati u programu.

Početak programa je zakazan za 10 časova, a uvodno predavanje će obuhvatiti razvoj teleskopa kroz istoriju, od vremena Galileja i Njutna do savremenih teleskopa poput Habla i Džejmsa Veba. Tokom programa, učesnici će imati priliku da se upoznaju s karakteristikama teleskopa i načinom njihovog rada. Demonstriraće se rad sa četiri teleskopa koji se nalaze u Laboratoriji za astronomiju, astrofiziku i astrobiologiju PMF-a.

U drugom delu programa, pod nazivom „Astronomija u učionici“, predstaviće se besplatni alati i praktični primeri koji se lako mogu sprovesti, koristeći računar ili mobilni telefon. Učesnici će imati priliku da se upuste u orijentaciju na noćnom nebu, merenje rastojanja do planeta Sunčevog sistema, određivanje perioda rotacije Sunca na osnovu posmatranja pega, kao i druge zanimljive aktivnosti.

Projekat „Budi astronom na jedan dan“ je deo šire inicijative „Kako dohvatiti zvezde“, koju sprovodi AD „Alfa“ uz podršku Centara za promociju nauke Beograd.

Svi zainteresovani učenici mogu se prijaviti na sajtu AD Alfa do srede, 20. decembra do 23:59 h. Broj mesta je ograničen, stoga je obavezna prijava za učešće u ovom uzbudljivom programu. Za dodatne informacije posetite www.alfa.org.rs.

Foto: Atronomsko društvo „Alfa“