Poetske svečanosti posvećene Branku Miljkoviću u petak u Gadžinom Hanu

27. Miljkovićeve poetske svečanosti biće održane u petak, 8. decembra, u sali Narodne biblioteke “Branko Miljković” u Gadžinom Hanu, a tada će biti i uručena nagrada “Zaplanjski Orfej” Radetu Tanasijeviću za pesmu “Mali tužni vrt”. Deca pesnici govoriće svoje stihove, a organizatori najavljuju i izložbu i pesničko veče sa desetoro učesnika.

“Zaplanjski Orfej” dodeljuje se svake godine za najbolju objavljenu pesmu u književnim listovima i časopisima, u periodu između dve svečanosti, a po odluci stručnog žirija, koji čine Radivoje Mikić kao predsednik, Dragan Hamović i Jana Aleksić.

Ovogodišnji laureat je pesnik Rade Tanasijević za pesmu “Mali tužni vrt”, koja je objavljena u Politikinom kulturnom dodatku 7. oktobra ove godine.

Manifestacija ima i deo posvećen najmlađima, pa će učenici Osnovne škole “Vitko i Sveta” u Gadžinom Hanu imati svoj program pod nazivom “Miljkovićevim tragom”.

U tom delu manifestacije, koji počinje tačno u podne, deca pesnici, u druženju sa pesnikom za decu Dejanom Aleksićem govore svoje stihove posvećene Branku ili su inspirisani njegovim likom i delom – navode organizatori.

Od 18 sati biće otvorena književna izložba “Matija”, autorke Dragane Tipsarević iz Kraljeva, a u 19 sati počinje pesničko veče posvećeno velikanu poezije.

Ovogodišnji učesnici poetske svečanosti su Milosav Tešić, Nikola Vujčić, Veroljub Vukašinović, Zlata Kocić, Miroslav Cera Mihailović, Radosav Stojanović, Jana Aleksić, Živojin Rakočević, Milica Špadijer i Obren Ristić.

www.juznevesti.rs