Opšta bolnica i tramvaj od Niške Banje do aerodroma – projekti u novoj strategiji

Izgradnja Opšte bolnice, “Veletržnice”, takozvanih socijalnih stanova, kao i uvođenje tramvaja od Niške Banje do aerodroma i turističkog voza od Niša do Svrljiga, neki su od projekata koje je obuhvata nacrt Strategije razvoja urbanog područja grada Niša i opština Svrljig, Merošina i Gadžin Han, a o kojem je javna rasprava u toku.

U izradu Strategije Niš i okolne tri opštine upustile su se 2022. godine zajedno sa Regionalnom razvojnom agencijom “Jug”, a sve to podržava Evropska unija preko programa EU PRO Plus.

Na njoj je radila radna grupa od 30 članova – predstavnika ovih lokalnih samouprava, javnih preduzeća i institucija, a deo izrade bilo je i anketiranje građana. Oni su bili upitani u kojim oblastima treba da njihov grad ili opština nešto više preduzmu i najviše građana (68 %) izjasnilo se da je zaštita životne sredine nešto na čemu treba raditi, a potom u oblasti saobraćaja i javne higijene.

Projekte koje donosi ova strategija su uglavnom ideje o kojima se već pričalo, a puno je i uopštenih formulacija poput – unapređenje sistema vodosnabdevanja ili inovativna i pametna ekonomija.

Kao jedan od strateških projekata izdvaja se izgradnja Opšte bolnice, o kojoj je bilo puno reči i različitih obećanja zvaničnika proteklih godina. Od toga da će biti u Knez Selu, potom da je određena potencijalna lokacija u blizini Doma zdravlja, do toga da je pre mesec dana direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Zoran Perišić rekao da je to moguće tek za 6-7 godina.

I predsednik države Aleksandar Vučić rekao je februara ove godine da takva ustanova jeste potrebna Nišu i da se o tome razmišlja, ali da u međuvremenu treba završiti mnogo toga što se tiče zdravstva u drugim gradovima.

Na spisku projekata je i uspostavljanje regionalnog upravljanja otpadom – takođe ideja koja se obećava već godinama, a planira se i revitalizacija braunfild lokacija (MIN, Elektrpnska industrija, Vulkan, Krka).

Tu je i takođe često pominjana izgradnja saobraćajnog prstena i zelenog zaštitnog pojasa oko Niša, kao i formiranje prigradske železnice i povratak tramvaja što je početkom ove godine i najavila gradonačelnica Niša.

Među idejama za projekte su i izgradnja Distributivnog i logističkog centra “Veletržnica” u kojem bi se udružili poljoprivrednici i radio otkup, ali i zamrzavanje, pakovanje, prerada i plasman voća i povrća.

Evo koji su strateški projekti nabrojani; foto: printscreen


A kada će se to ostvariti?

Kada će se ovi projekti iz Strategije i ostvariti nije precizirano u njenom nacrtu koji je napisan na 200 stranica.

U delu “Implementacija” navodi se da će sprovođenje Strategije početi odmah nakon njenog usvajanja.

Implementacija sadrži veoma zahtevne obaveze u smislu upravljanja – i to: pripreme opdređivanja prioritetnih projekata, pripreme i obavljanja poziva za predloge projekata, pribavljanja projekata za izgradnju/sprovođenje, vođenje i upravljanje projekata – stoji u nacrtu.

Kaže se i da Grad Niš i opštine Svrljig, Merošina i Gadžin Han nemaju odgovarajuće kapacitete, resurse i znanje da bi delotvorno obavljale sve zadatke, pa da će morati da se uspostavi Jedinica za koordinaciju projekata.

Navode da Grad Niš opciju da “pozajmi” za tu Jedinicu postojeće zaposlene gradske uprave, ali i da zaposli nove kadrove.


Primedbe i predlozi do 6. novembra

Javna rasprava o Nacrtu Strategije razvoja urbanog područja sprovodi se do 6. novembra, saopšteno je na sajtu Regionalne razvojne agencije “Jug”.

I ove agencije pozivaju sve predstavnike nadležnih organa jedinica lokalne samouprave, nadležnih institucija, organizacija civilnog društva, ekonomsko-socijalnih partnera, stručnu javnost, kao i druge zainteresovane strane da dostave svoje primedbe, predloge i sugestije na tekst Nacrta na predviđenom obrascu na sledeću elektronsku adresu: info@rra-jug.rs ili da ih upute poštom na adresu: Regionalnoj razvojnoj agenciji „Jug“, ul. Balkanska 2.

Obrasci se mogu pronaći na sajtu RRA “Jug”, gde se može pročitati i ceo nacrt.

www.juznevesti.rs