Obnova spomenika na Čegru

Počeli su restauratorski radovi na spomen obeležju iz Prvog srpskog ustanka Čegar. U planu je i da se uradi put do ovog znamenitog mesta . Za ove radove Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja izdvojilo je tri miliona dinara , a očekuje se da radovi budu gotovi do obeležavanja 215 godina Čegarske bitke. Prema rečima nadležnih ,radovi koji su u toku obuhvatiće unutrašnje uređenje ali i uređenje fasada , krova i drvenarije.

Spomenik na brdu Čegar, nadomak Niša, podignut je na mestu gde se odvijala čuvena bitka iz Prvog srpskog ustanka, u znak sećanja na poginule vojnike i njihovog komandanta Stevana Sinđelića. Spomenik na Čegru predstavlja nepokretno kulturno dobro kao znamenito mesto od izuzetnog značaja.

Današnji spomenik u obliku kule — simbola srpskog vojnog logora. Podignut je povodom pedesetogodišnjice oslobođenja Niša od Osmanskog carstva, 1. juna 1927. Prvobitni spomenik je ostao u niši novog, iznad kojeg je 1928. godine postavljeno bronzano poprsje Stevana Sinđelića, rad vajara Slavka Miletića.