KUD „Abrašević“- čuvari tradicije

Kulturno umetničko društvo „Abrašević“ iz Niša naredne godine obeležava svoj jubilej- 120 godina postojanja. Kao i mnoga druga kulturno umetnička društva u Srbiji, i KUD „Abrašević“ osnovan je 1905. godine. Ovo društvo zvanično je ugašeno 1995. godine kada su srušene njegove prostorije u blizini Doma vojske. Sa svojim radom nastavili su 2013. godine.

 „Ime „Abrašević“ počinje ponovo da se pominje zahvaljujući određenom broju entuzijasta koji se zalažu za očuvanje izvorne tradicije, na čelu za Niškim kulturnim centrom i Gradskim većem – kažu iz ovog društva koje je dobilo status gradskog“.

preuzeta fotografija

preuzeta fotografija

Danas ovaj KUD broji 300 članova, mahom mladih ljudi . Pored izvođačkog sastava, malog, prvog ansambla i izvođačkog sastava za svaki postoji i pripremni. Zoran Totić umetnički rukovodilac KUDa „Abrašević“ kaže da se ponose brojnim nagradama i priznanjima , a svake godine pojavljuju se kao lauerati na Nišavskom horovodu u Dragomanu.

„Sem folklornih grupa, imamo i književni klub, na koji smo naročito ponosni, a njega čine tri male grupe, dve mlade i dve grupe veterana od kojih svaka broji po četrdesetoro članova“, ističe Zoran Totić i dodaje „Najpopularnije je bilo tokom osamdesetih i devedesetih godina kada smo imali nastupe širom sveta. U njegovom sastavu radili su folklorni ansambl, muzička i dramska sekcija, kao i muzička škola harmonike“.

Stari sjaj ovog KUDa vraća se polako ali sigurno, a najviše zahvaljujući mladim naraštajima koji čine više od polovine članova. Starosna struktura aktivnih članova društva je od 5 do 75 godina. Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ beleži brojne zapažene nastupe na značajnim festivalima i manifestacijama domaćeg i međunarodnog karaktera, gde pored lepote i bogatstva kulturne riznice našeg naroda prezentuje primerno ponašanje i otvorenost za saradnju. Ostvarena je saradnja sa kulturno-umetničkim društvima koja nose ime „Abrašević“, ali i sa drugim renomiranim ansamblima u zemlji i inostranstvu.

preuzeta fotografija

preuzeta fotografija

Među brojnim talentovanim članovima izdvaja se Violeta Jović . 

Violeta je osnivač i umetnički direktor Medijana festivala dečijeg stvaralaštva. 2019. godine njoj je uručeno Zlatno Gašino pero 31. Međunarodnog festivala humora za decu . Priznanje je uručeno za stvaralački doprinos sreći detinjstva na ovoj značajnoj manifestaciji. Violeta je dobitnica više nagrada za književnost , kao i za sveukupan doprinos očuvanju kulture , tradicije i izvornog stvaralaštva. Pored toga što je član KUDa „Abrašević“, ona radi i na Univerzitetu u Nišu.

Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ na svom programu ima muziku i igre iz svih krajeva Srbije, sa posebnim aspektom na južnu i jugoistočnu Srbiju. Posebna pažnja posvećuje se autorizaciji koreografija, autentičnosti koraka, nošnje i muzike, kao i negovanju izvornog stvaralaštva.