Jug ima posebnost naročito Niš

Na nedavno održanom Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, među jednim od zapaženijih štandova našao se i štand Grada Niša. Govoreći za portal Ramonda o turističkim potencijalima Niša, Dragana Božović direktorka Turističke organizacije Niš rekla je :

Turistička organizacija Grada Niša već tradicionalno učestvuje na sajmu turizma ali se ujedno predstavljamo i na svim medjunarodno priznatim sajmovima u regionu i uvek ističemo da jug ima svoju posebnost a posebno grad Niš-grad meraka . Imamo kulturno umetnički program kojim ćemo predstaviti muziku i igru našeg kraja a predstavićemo se i raznovrsnom gastronomskom ponudom po kojoj smo i poznati.

Na pitanje koji su istorijski lokaliteti u Nišu najposećeniji , Dragana Božović dodaje:

Promocija kulturno istorijskih znamenitosti jeste nešto čemu se Turistička organizacija Grada Niša posebno posvetila , zbog odlične lokacije u našem gradu se nalaze brojni spomenici koji svedoče upravo o susretu istočne i zapadne kulture i upravo zbog toga želeli smo da predstavimo sve turističke lokalitete na najbolji mogući način . Prošle godine smo otvorili arheološko nalazište Medijanu koja je sada izuzetno posećen lokalitet jer Niš i jeste mesto rodjenja Cara Konstantina a upravo Medijana je bila luksuzna vila Cara Konstantina i upravo zbog toga nastavili smo sa adaptacijom drugih lokaliteta , sada se uredjuje Niška tvrdjava jer ona i jeste simbol našeg grada . Niška tvrđava je već poznata godinama unazad kao izuzetno interesantan turistički lokalitet , a unutar zidina ove tvrđava se dešavaju brojne manifestacije i koncerti te je baš iz tog razloga na sajmu promovisan kalendar manifestacija koji će sa realizacijom početi već početkom juna odnosno obeležavanjem gradske slave , i onda će se smenjivati festivali i sadržaji celog leta“

Više od tri veka Niške tvrđave

Izgled današnjih zidina Niške tvrdjave opstaje duže od 300 godina i nije se promenio od početka 18. veka. Nekada je bila odbrambeni objekat , a danas je mesto okupljanja svih generacija. Veliki park na površini od 22 hektara u samom srcu grada, bogat je znamenitostima koje svedoče o istoriji Tvrđave.