Javna preduzeća u 2022. godini poslovala sa dobitkom

Sva javna preduzeća u Gradu poslovala su u 2022. godini pozitivno i sa dobitkom a izveštaji o njihovom poslovanju našli su se na dnevnom redu 329. sednice Gradskog veća. Izveštaj je podnelo 12 javnih preduzeća. Većnici su dali saglasnost i na odluke o raspodeli finansijske dobiti po redovnom finansijskom izveštaju za 2022. godinu. Deo sredstava, 24 miliona dinara, biće uplaćeno u Gradski budžet.

Prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski pozitivno poslovanje javnih preduzeća je dobra vest jer to znači da su se i ona preduzeća koja su imala finansijske probleme oporavila i sada mogu da planiraju nove projekte u svom poslovanju.

Na sednici Gradskog veća su usvojena i dva pravilnika, čime se omogućava raspisivanje javnog poziva za zamenu kotlova kotlovima na pelet i gas i za priključenje na sistem daljinskog grejanja. Pozivi će biti raspisani u narednih sedam do deset dana.

Prema rečima Ivana Pavlovića iz KLER-a, Grad će izdvojiti 50 posto sredstava za pomoć domaćinstvima koja se odluče za kupovinu kotla, a gornji iznos sredstava nije limitiran. Na ovaj način izlazi se u susret građanima koji kupuju veće kotlove. Za ove potrebe izdvojeno je 20 miliona dinara.

Drugi pravilnik se odnosi na domaćinstva koja su podnela zahteve za privremeno priključenje objekata na komunalnu infrastrukturu. Svi koji su do 15. oktobra podneli zahtev za priključenje na sistem daljinskog grejanja moći će da ostvare pravo na subvenciju za šta je iz gradskog budžeta namenjeno pet miliona dinara.

www.ni.rs