Izložba „Vek Borbe“, uspomena jednog vremena

Izložba fotografija pod nazivom VEК BORBE, biće otvorena u Galeriji Niškog kulturnog centra u četvrtak, 23. marta 2023. u 13 časova.

„Šetnja kroz izložbu „Vek borbe“ ne predstavlja samo prolaženje pored fotografija i celina već prolazak kroz vremenski tunel, na čijim zidovima se nalaze uspomene jednog vremena. Vreme koje sa sobom nosi pečat i svedočanstvo čitavog veka jedne kuće prikazano je kroz 15 celina, koje sadrže više od 200 fotografija iz Borbine foto-arhive“, saopštili su organizatori.

Image

Od prvog odštampanog primerka 19. februara 1922. i glavnog organa komunističke partije Jugoslavije do danas BORBU je činilo 19.000 zaposlenih, 5.000 pisaćih mašina, 990.000 tona odštampanog papira, kao i 5.400 primeraka ovog lista.

„BORBA je uvek prolazila borbeno kroz istoriju i sve što je ona nosila sa sobom, a vremena su iznedrila mnoge priče koje i danas lutaju kroz usmena predanja. Istorijska anegdota koja svedoči o važnosti samog lista je ta da je jednom prilikom Momo Кapor BORBU poistovetio sa hlebom s obzirom na to da je koštala isto kao i jedna vekna. Od tada pa sve do danas provlači se slogan „Borba – ime koje život znači“, iz kog svako može da izvuče pouku“, prisećaju se organizatori.

Za list su pisali velikani literarnog rada – od Ive Andrića, Dobrice Ćosića sve do Miloša Crnjanskog i Slobodana Selenića. Na ulicama glavnog grada iz zadnjih džepova pantalona građana virilo je pet crvenih slova, samo da bi se dalo do znanja da se ovaj prestižni list čita. Prva posleratna BORBA, koja je odštampana 15. novembra 1944, svoj put pronašla je i do Sremskog fronta da bi podizala moral partizanima. Кuća BORBA iznedrila je i mnoge listove – Večernje novosti, Кekec, Sport, Nada i drugi. Malo je poznato da su Atelje 212 i Radio Studio B nastali upravo u ovoj kući, a da su BORBINE nagrade za arhitekturu i književnost bile najprestižnije u svojim oblastima.

Stariji sugrađani svoja sećanja za BORBU vezuju i za njen format i vreme kada vam nije bio dovoljan prosečan trpezarijski sto da biste mogli da je prelistate. Ovo su samo neka od sećanja koja će oživeti šetnjom kroz ovaj vremenski tunel zvani – VEК BORBE.

Izvor i photo www.niskevesti.rs