Gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski uručeno priznanje Komore ombudsmana Srbije

Zahvalnicu Komore ombudsmana Srbije za podršku radu nezavisnih institucija gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski uručila je predsednica Upravnog odbora Komore i niška ombudsmanka Katarina Mitrovski, koja je navela da se takvo priznanje prvi put u Srbiji dodeljuje jednom gradonačelniku.

Sotirovski je zahvalila na priznanju i poručila da ono potvrđuje da su Grad Niš i Kancelarija ombudsmana pravi servis građana. Naša lokalna samouprava uvek je pružala podršku radu nezavisnih institucija, pomogli smo da Niš bude prvi grad u Srbiji u kome je uspostavljena Regionalna kancelarija ombudsmana koja sada pruža zaštitu i građanima Gadžinog Hana, od septembra i Merošine i Doljevca, a razgovara se o uključivanju Babušnice i drugih zainteresovanih opština, poručila je gradonačelnica i navela da je Komori omogućeno korišćenje prostorija Grada za izradu nacrta Zakona o lokalnom ombudsmanu.

Mitrovski je kazala da je niška Kancelarija ombudsmana, pored novosadske jedina koja je iz Srbije primljena u Evropski institut ombudsmana, kao i da je prva koja u komunikaciji sa građanima koristi znakovni jezik. Ombudsmanka je rekla i da Kancelarija u Nišu planira da organizuje obuku za predstavnike gradskih opština kako bi zaštita građana bila što bolja.

www.ni.rs