Dirljiva apelacija za pomoć: Aleksinac se ujedinjuje kako bi pomogao mladoj ženi u borbi za život

Natalija Dikić, Nišlijka koja već nekoliko godina živi u Aleksincu, nedavno je suočena sa teškom dijagnozom – moždanom arteriovenskom malformacijom (AVM). Lečenje ove bolesti je izuzetno skupo, što je porodicu Dikić dovelo do očaja, te su se obratili svojim sugrađanima za podršku. U ovom humanitarnom naporu, podršku pružaju i članice udruženja „Suncokreti“ iz Aleksinca, koje organizuju humanitarni bazar rukotvorina zakazan za 10. novembar u 10 sati. Pozivaju sve koji su u mogućnosti da pomognu i putem uplata na poseban račun.

Pozivaju sve koji mogu da pomognu Nataliji; foto: privatna arhiva

Natalijina majka, Dragana Dikić, kontaktirala je redakciju Južnih vesti kako bi istakla hitnu potrebu za pomoći u lečenju njene kćerke. Natalija se nalazi u teškom zdravstvenom stanju od 5. oktobra i njen život je ozbiljno ugrožen. Kako Dragana ističe, njen suprug je osoba sa invaliditetom, a njena plata nije dovoljna da pokrije sve troškove nege i lečenja.

U ovom trenutku, apelujemo na sve humane građane i pozvali smo „Suncokrete“ iz Aleksinca, koji su već poznati po organizovanju humanitarnih akcija. Oni pripremaju Bazar zakazan za 10. novembar u Aleksincu, ali takođe apelujemo i na naše sugrađane u Nišu da se pridruže ovom humanitarnom naporu i pomognu nam u prikupljanju sredstava – izjavila je Dragana.

Jedna od predstavnica udruženja „Suncokreti“, Aleksinčanka Jelena Ilić, ističe da je Natalija maturirala ove godine, ali već od prošle godine suočava se sa jakim glavoboljama koje su kulminirale krajem septembra, kada je dijagnostikovana sa AVM (moždanom arteriovenskom malformacijom).

Pozivaju sve koji mogu da pomognu Nataliji; foto: privatna arhiva

AVM predstavlja izliv krvi u mozak i predstavlja ozbiljnu pretnju zdravlju. Da bi se ova komplikacija uspešno rešila, hematom mora biti dreniran, a nakon tog zahvata, potrebno je snimiti moždano stablo radi procene oštećenja. Eventualno će biti potrebno i lečenje gama nožem. Natalija često trpi jake glavobolje koje je čine osetljivom na svetlost bilo koje vrste. Trenutno, radi sa neuro-fizioterapeutom na dnevnoj bazi, što takođe predstavlja dodatan trošak od 20 evra. Osim toga, postoji i potreba za lekovima, pelenama, vitaminima i hranom.

Udruženje „Suncokreti“ je poznato po svojoj nesebičnoj podršci humanitarnim akcijama i već su organizovali 15 takvih događaja ove godine. Ovaj put, organizuju Bazar zakazan za 10. novembar u 10 sati, ispred gradske fontane u centru Aleksinca. Apeluju na sve ljude da podrže ovu humanitarnu inicijativu i doniraju materijal, igračke, slike, nakit, kozmetiku, dekupaž i sve što je „handmade“. Takođe, dobrodošle su i donacije u vidu zimnice, džemova, meda i drugih proizvoda koji će biti prodati na bazaru kako bi se prikupila sredstva za Natalijino lečenje.