Devet decenija Narodnog muzeja u Nišu

Povodom 90 godina postojanja i rada Narodnog muzeja u Nišu u galeriji Sinagoga otvorena je izložba „Darodavcima u čast“ posvećena toj ustanovi kulture i onima koji su donirali eksponate muzeju. Pokazani su samo neki od najvrednijih od 48.000 eksponata muzeja.

Image

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, otvarajući izložbu poručila je će Niš dobiti novu zgradu muzeja jer su uspešno završeni razgovori sa Ministarstvom odbrane i da je dogovoreno da grad kupi parcelu na kojoj će graditi novi objekat neophodan ovoj ustanovi. Ona je podsetila da je prošle godine otvoreno arheološko nalazište Medijana, da je u toku rekonstrukcija Ćele-kule i da je ovo godina kada obeležavamo tri veka niške Tvrđave.

Predstavili smo samo odabrane predmete kako bi pokazali šta to sve mi čuvamo i ovom izložbom zahvaljujemo i našim darodavcima koji su donirali najveći deo eksponata muzeja, izjavila je Vesna Crnoglavac direktorka Narodnog muzeja. Ona je podsetila da bi bilo mnogo više sačuvanih predmeta da nisu uništeni u bombardovanju saveznika 1944. i NATO-a 1999. godine. Ulaz na izložbu u Sinagogi je slobodan.

www.ni.rs