Povratak lila ramonde

Ljubičasti cvetići koji su proteklih dana aktuelna tema zahvaljujući pesmi „Ramonda“ Teya Dore , koja će našu zemlji predstavljati na ovogodišnjoj Evroviziji , zapravo predstavljaju glavni motiv za amblem Dana primirja u Prvom svetskom ratu, koji se slavi 11. novembra.

Biljku je 1884. godine u okolini Niša otkrio doktor Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovća. Zajedno sa Josifom Pančićem opisao je ovu vrstu i dao joj ime po kraljici Nataliji. U Srbiji je Ramonda serbica zaštićena kao prirodna retkost. Stanište ove biljke su pukotine krečnjačkih stena, najčešće u zaštiti šumske vegetacije. Živi u klisurama i nižim planinskim grebenima na nadmorskoj visini od 150—1800 m.

Za mnoge su samo cvetovi nešto kasnije procvetale ljubičice, ali za bolje poznavaoce prirode ta biljka je naše neprocenjivo blago, jer je reč o Srpskoj ramondi ili Ramonda serbica. U Jelašničkoj klisuri, Srpska ramonda i Ramonda Natalija prvi put su u Srbiji pronađene zajedno.

Srpsku ramondu, otkrio je sredinom 19. veka botaničar Josif Pančić na Rtnju, dok je Natalijinu ramondu nešto kasnije na području Jelašničke klisure otkrio Sava Petrović, lekar na dvoru kralja Milana Obrenovića.Srpska ramonda dobila je taj naziv jer je otkrivena na području Srbije dok je Natalijina ramonda tako nazvana po kraljici Nataliji Obrenović, supruzi kralja Milana.