Baličevac – Selo Tradicije i Rasta u Opštini Merošina

Baličevac, drugo po broju stanovnika selo u opštini Merošina, odiše dugom tradicijom i kontinuiranim razvojem. Sa preko hiljadu stanovnika i prostranim atarom od 1838 hektara, Baličevac se ponosi poljoprivrednom zajednicom i prisustvom zanatlija u svom središtu.

Osnovna škola u Baličevcu, koja će ove godine biti proširena za jedno odeljenje prvog razreda, predstavlja srce obrazovnog sistema ovog sela. Sa tradicijom koja seže unazad do 1935. godine, škola je danas domaćin đacima do 4. razreda, predškolcima, kao i mešovitoj grupi na poludnevnom boravku za decu od 3 do 5 i po godina.

Baličevac se kroz vekove ističe i po prirodnom bogatstvu koje poseduje. Kameno svetilište, okruglog oblika, koje se smatra lekovitim, privlači pažnju meštana i posetilaca. Pored toga, lekoviti izvor iznad sela, poznat kao Sami lug, dodatno obogaćuje prirodnu baštinu ovog područja.

Stanovnici Balčevca su, tradicionalno, pretežno bavili poljoprivredom, posebno uzgojem „Oblačinske višnje“, koja je postala prepoznatljiv simbol ovog kraja. Kroz istoriju, selo je imalo i svoje vodenice na Krajkovačkoj i Lepajskoj reci, svedočeći o bogatoj prošlosti i privrednim aktivnostima koje su obeležile lokalnu zajednicu.

Značaj Baličevca ogleda se i kroz politički angažman njegovih meštana. Mnogi su se istakli u lokalnom političkom životu, poput Avrama Stojanovića, prvog predsednika zadruge osnovane 1939. godine, koji je takođe bio Banski većnik od 1934. do 1938. godine. Sela se sećaju i drugih imena poput Stojana Stošića, Milana Milića, i Jovana Milića, koji su ostavili trag u političkim arenama dobričkog sreza.

Danas, Baličevac raste hrabro, a planovi za proširenje kapaciteta osnovne škole svedoče o optimizmu i živosti ovog sela. Sa svojom bogatom prošlošću i živopisnom sadašnjošću, Baličevac nastavlja da se razvija kao vitalna tačka u opštini Merošina.